Translate

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Βελτίωση της όρασης με χρήση γυαλιών pinhole

Στο βιβλίο Take Off Your Glasses and See  διαβάσαμε πρώτη φορά για την ύπαρξη ειδικών γυαλιών που δεν έχουν όπως τα άλλα διορθωτικούς φακούς αλλά ένα μαύρο πλαστικό που έχει πολύ μικρές τρύπες σε μέγεθος καρφίτσας. Τα γυαλιά αυτά όπως γράφει το εν λόγω βιβλίο βελτιώνουν την όραση όταν τα φοράμε και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει γενικά την όραση ακόμη και χωρίς τα γυαλιά αυτά.



Η αρχή στην οποία βασίζονται τα εν λόγω γυαλιά είναι η εξής: Από κάθε μικρή τρύπα που έχουν, επιτρέπει μόνο μια πολύ στενή δέσμη φωτός να εισέλθει στο μάτι η οποία μειώνει το μέγεθος του κύκλου της σύγχυσης στον αμφιβληστροειδή και αυξάνει το βάθος πεδίου. Στα μάτια με διαθλαστικό σφάλμα, το αποτέλεσμα φέρεται να είναι μια σαφέστερη εικόνα. 


Η περιέργια μας οδήγησε να παραγγείλουμε ένα ζευγάρι γυαλιά μέσα από τον διαδικτυακό τόπο www.pinholeglasses.com/. Τα γυαλιά που παραγγείλαμε συνδυάζονται με φακό γυαλιών ηλίου έτσι ώστε να μπορούμε να τα φοράμε στο δρόμο χωρίς να είναι αντιληπτό άμεσα από τους άλλους ότι φοράμε τέτοια γυαλιά. Το κόστος δεν ήταν απαγορευτικό και ανήλθε στα 26 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.
Οι πρώτες μας εντυπώσεις από τα γυαλιά είναι θετικές. Η όραση βελτιώνεται αρκετά. Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα. Λόγω του ότι δύο διαφορετικές ακτίνες φωτός που προέρχεται από το ίδιο αντικείμενο (αλλά  διέρχονται μέσα από διαφορετική τρύπα η κάθε μια) καταλήγουν λόγω διάθλασης σε διαφορετικές περιοχές στον αμφιβλιστροειδή, βλέπουμε γύρω από τα όρια κάθε τρύπας διπλά τα αντικείμενα κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό και κουραστικό να κοιτάζουμε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι μειώνεται η φωτεινότητα και η περιφερειακή όραση, κάτι που καθιστά ακατάλληλα τα γυαλιά αυτά κατά την οδήγηση. Οι  εταιρείες που διαθέτουν τέτοια γυαλιά ισχυρίζονται ότι φορώντας τα γυαλιά για κάποιο διάστημα την ημέρα, μπορεί να έχουμε μόνιμη βελτίωση στην όραση μετά από 2-4 εβδομάδες. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια, θα δοκιμάσουμε όμως και σύντομα θα σας ενημερώσουμε!

2 σχόλια: