Translate

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι χειρότερες τροφές για τα μάτια μας

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν σε κάποιες τροφές που μας κάνουν καλό στα μάτια μας (όπως τα καρότα). Υπάρχουν όμως και τροφές που τρώμε καθημερινά και δεν κάνουν και τόσο καλό ή αντίθετα κάνουν κακό στην όραση μας. Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε όλες τις τροφές αυτές που δεν κάνουν καλό στην όραση μας.


Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα τρόφιμα που δεν βοηθούν τα μάτια και την όραση μας, ας ρίξουμε μια ματιά στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μας. Σκεφτείτε προσεκτικά για ό, τι βάζετε στο σώμα σας σε καθημερινή βάση. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε σνακ και ποτά! Ας ξεκινήσουμε με την πόρτα του ψυγείου. Τα περισσότερα σπίτια έχουν ένα ψυγείο γεμάτο καρυκεύματα και dressing. Σκεφτείτε τη μαγιονέζα (υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη), σάλτσα σαλάτας (ακόμα περισσότερα λίπη), ζελέ (υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη), τουρσιά (υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο), κλπ. Κάνοντας μια υγιεινή σαλάτα γεμάτη βιταμίνη C-με πράσινα λαχανικά, δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία εάν καταλήγουν να πνίγονται σε σάλτσα σαλάτας.

Στη συνέχεια ας σκεφτούμε όλα όσα καταναλώνουμε και είναι λευκά. Τα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, άσπρο ψωμί, και τα tortillas δεν έχουν καμία πραγματική θρεπτική αξία. Είναι απλοί υδατάνθρακες που μας δίνουν ενέργεια αλλά δεν έχουν θρεπτική αξία. Επίσης, τα περισσότερα λευκά τρόφιμα είτε έχουν υποστεί επεξεργασία ή λεύκανση, αφανίζοντας σχεδόν κάθε πραγματική θρεπτική αξία. Δεν παρέχουν καμία πραγματική τροφή για το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών μας. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σνακ, όπως πατατάκια, ποπ κορν, και γλυκά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από την ικανοποίηση μιας βουλιμίας.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για τον προσδιορισμό της θρεπτικής αξίας είναι να σκεφτούμε ένα ουράνιο τόξο. Αν το χρώμα των τροφίμων δεν είναι στο φάσμα του ουράνιου τόξου, πιθανώς δεν έχουν πραγματικό όφελος για το σώμα και τα μάτια μας. Αντί της πλήρους στέρησης από τρόφιμα που αγαπάτε, δοκιμάστε να κάνετε εύκολες αντικαταστάσεις. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε. Η Αναπλήρωση για το λιπαρό κόκκινο κρέας ή το λουκάνικο είναι τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 όπως ο σολομός. Επίσης άπαχα κρέατα, όπως φρέσκα γαλοπούλα που είναι γεμάτη από ψευδάργυρο και πρωτεΐνες που είναι πολύ καλά συστατικά για τα μάτια. Αλλάξτε το πλήρες γάλα με αυτό με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (πλούσιο σε ωμέγα-3) και βαλσάμικο ξύδι είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για τη σαλάτα σας αντί των dressing.. Η μαργαρίνη διατίθεται στην αγορά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το βούτυρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι εφοδιασμένο με λιπαρά που μπορεί να στείλει τη χοληστερόλη σας στα ύψη! Αντί για το μαγείρεμα με λιπαρό βούτυρο ή μαργαρίνη, προσπαθήστε να πειραματιστείτε με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Να θυμάστε ότι μια υγιή καρδιά σημαίνει υγιή μάτια!

Απόσπασμα μεταφρασμένο στα ελληνικά από το πρόγραμμα Rebuild your vision

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου