Translate

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ποιες κακές συνήθειες χειροτερεύουν την όραση

Υπάρχουν ένα σύνολο από συνήθειες που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή και έχουν κακές επιπτώσεις στην όραση μας. Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η αδράνεια μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών μας!

Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι μπύρα ή κρασί που και που, δεν πρόκειται να έχει κάποια επίπτωση στην όραση μας. Το αντίθετο μάλιστα! Κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το περιστασιακό ποτό μπορεί να βελτιώσει την όραση μας! Ωστόσο, το αλκοόλ όταν το καταναλώνουμε σε αρκετή ποσότητα μπορεί να μας προκαλέσει ξηροφθαλμία και σύσπαση των βλεφάρων. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μόνιμα αλλά σίγουρα είναι ενοχλητικά.
Μέτρια ή αρκετή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει θολότητα και διπλή όραση (τα βλέπουμε όλα διπλά δηλαδή!)
Ωστόσο, αν πίνει κανείς υπερβολικά, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα μάτια που δεν είναι τόσο προσωρινά. Η οπτική νευροπάθεια, η οποία συμβαίνει όταν τα οπτικά νεύρα έχουν υποστεί βλάβες, είναι ένα από αυτά τα μεγάλα προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης.
Η αλκοόλη επίσης έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καταρράκτη. Όταν πίνει κανείς αλκοόλ, οι πιθανότητές για καταρράκτη αυξάνουν δραματικά. Σταματώντας την κατανάλωση αλκοόλ, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καταρράκτη  θα μειωθεί.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία μας σε τόσα πολλά επίπεδα. Τα κακά δεν σταματούν μόνο με την καταστροφή των πνευμόνων και την πρόκληση καρκίνου, το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή και να οδηγήσει σε διάφορες ηλικιακές ασθένειες των ματιών. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο ο κίνδυνος αυξάνεται.
Οι μελέτες δείχνουν ότι στους άνθρωπους που καπνίζουν διπλασιάζεται η πιθανότητα για την ανάπτυξη καταρράκτη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε τσιγάρο που καπνίζεται.
Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Αδράνεια

Αν δεν είναι κανείς πολύ δραστήριο άτομο, είτε επειδή έχετ μια δουλειά γραφείου που απαιτείται να κάθεται όλη την ημέρα ή επειδή απλά δε βγαίνει έξω από το σπίτι πολύ, η καθιστική ζωή μπορεί να έχει πραγματικά μια μεγάλη επίδραση στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας των ματιών.
Η εργασία στον υπολογιστή όλη την ημέρα, μπορεί να αναπτύξει θολή όραση, καταπόνηση των ματιών, καθώς και ξηροφθαλμία. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει πονοκεφάλους ή ημικρανίες, οι οποίες μπορεί τον καθένα να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες των ματιών όπως το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από τους ανθρώπους που ασκούν μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή η ενδοφθάλμια πίεση στα μάτια μπορεί να αυξηθεί και η ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και το οπτικο νεύρο μπορεί προκαλέσει προβλήματα όρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου