Translate

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ωφέλιμες συνήθειες για να βελτιωθεί η όραση μας

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε ένα σύνολο από απλές συνήθειες που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ ωφέλιμες για τη βελτίωση της όρασης μας. Λίγο πολύ όλα τα βιβλία, sites και προγράμματα για τη βελτίωση της όρασης αναφέρουν τέτοιες συμβουλές: Οι συγκεκριμένες έχουν ληφθεί από τα βιβλία Rebuild your Vision και από το Η τέχνη της όρασης



1. Ελαττώστε το χρόνο που φοράτε τα γυαλιά σας
Θα συνειδητοποιήσετε μπορείτε να κάνετε ένα σύνολο από δραστηριότητες όπου τα γυαλιά δεν σας είναι στην πραγματικότητα απαραίτητα. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι το μαγείρεμα, το περπάτημα κλπ. Οι δραστηριότητες αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το βαθμό της πάθησης. Να φοράτε τα γυαλιά σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

2. Ελαττώστε το βαθμό της διόρθωσης που έχουν τα γυαλιά σας.
Αν σας είναι δύσκολο να ακολουθήσετε την 1η συνήθεια λόγω ενδεχομένως πολύ χαμηλής ικανότητας όρασης, ακολουθήστε τη συμβουλή αυτή, σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

3. Ο κανόνας 10-10-10
Όταν εκτελείτε μια εργασία που απαιτεί να είστε προσηλομένοι σε ένα κοντινό αντικείμενο όπως η οθόνη ενός υπολογιστή ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, κάθε 10 λεπτά πρέπει να παρατηρείτε κάτι άλλο που βρίσκεται τουλάχιστον 10 πόδια (~3 μέτρα) μακριά για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Έτσι ξεκουράζετε τα μάτια σας και δεν τα εξαναγκάζετε να εστιάζουν για πολύ ώρα σε κοντινά αντικείμενα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μυωπία.

4. Εστιάστε
Σε κάθε δραστηριότητα που κάνετε, προσπαθείστε να εστιάσετε στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο λεπτομέρειας που μπορείτε να δείτε σε ένα αντικείμενο. Κάντε το αναπνέοντας κανονικά και χωρίς ένταση συνεχίζοντας να ανοιγοκλείνετε κανονικά τα μάτια σας.

5. Χαλαρώστε τα μάτια σας
Όπως το σώμα μας έχει ανάγκη από ξεκούραση, έτσι και τα μάτια μας χρει΄ζονται ανάπαυση. Μια πολύ καλή τακτική είναι το "παλάμιασμα" (palming).

Καθίστε σε ένα μέρος όπου μπορείτε να στηρίξετε τους αγκώνες σας όπως δείχνει η εικόνα και σκεπάστε με τα χέρια σας τα μάτια σας όπως φαίνεται στην εικόνα για 1-2 λεπτά και κρατήστε τα κλειστά πίσω από τις παλάμες σας. Ο στόχος είναι να χαλαρώστε τα μάτια σας βλέποντας απόλυτο σκοτάδι. Μετά την χαλάρωση αυτή θα διαπιστώσετε ότι βλέπετε λίγο πιο καθαρά. Επαναλάβετε στη διάρκεια της ημέρας τη χαλάρωση αυτή όταν νιώσετε ότι τα μάτια σας έχουν ένταση.

6. Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας

Όσο περίεργο και να ακούγεται, αυτή η συνήθεια έχει το όφελος ότι υγραίνει και καθαρίζει τα μάτια με δάκτυα και τα ξεκουράζει αποκόπτωντας κατά περιόδους από το φως. Η ξηρότητα των ματιών προδιαθέτει για φλεγμονή και συχνά συνδέεται με θαμπώματα της όρασης. Ειδικά όταν καθόμαστε στην οθόνη του υπολογιστή, τα μάτια μας ξεραίνονται και κουράζονται περισσότερο, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνήθεια αυτή.

7. Ασκήστε τα μάτια σας
Υπάρχουν ένα σύνολο από ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε οπιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας. Τέτοιες ασκήσεις θα παρουσιάσουμε σε επομενο άρθρο

Μείνετε συντονισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου