Translate

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ασκήσεις για τη βελτίωση της όρασης - Μέθοδος Bates

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα σε κάποιες ωφέλιμες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανακτήσει σιγά σιγά την όραση του. 
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε ασκήσεις οι οποίες με έχουν ωφελήσει προσωπικά εμένα και έχει βελτιωθεί αρκετά η όραση μου, ασκήσεις που μπορεί ο καθένας μας να τις εντάξει στην καθημερινότητα του και να δει βελτίωση στην όραση του από την πρώτη κιόλας εβδομάδα!
Πολλές μέθοδοι και έχουν γραφτεί με θέμα τη βελτίωση της όρασης. Η βασική όμως μέθοδος στην οποία έχουν βασιστεί όλες οι μεταγενέστερες είναι αυτή που αναπτύχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Αμερικανό οφθαλμίατρο δρα William Bates.



Προτείνω να δοκιμάσετε πέντε ασκήσεις που έχει επινοήσει ο δρ Bates για τη βελτίωση της όρασης. Καλό είναι να τις κάνετε σε ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο ήσυχο. Οι ασκήσεις λήφθηκαν από το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ  Η τέχνη της όρασης, Διόπτρα. (1993) και  από τη σελίδα Υγεία: Γυμνάστε τα μάτια σας με τη μέθοδο Bates

1. Παλάμιασμα (Palming)
Το παλάμιασμα το έχουμε αναφέρει και ως μια καλή συνήθεια για τη βελτίωση της όρασης. 
Πώς γίνεται: 
To palming είναι μια τεχνική που ο Bates δανείστηκε από τη γιόγκα. Βάλτε τις παλάμες στα μάτια σας με τέτοιο τρόπο που να σταυρώνονται τα δάχτυλά σας στο μέτωπο, χωρίς να πιέζετε τους βολβούς των ματιών. Νιώστε τη θερμότητα των χεριών σας να διαχέεται απαλά στο μάτια σας. Φέρτε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας αρέσει και χαλαρώστε. Διώξτε κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό σας.
Μπορείτε να κάνετε την άσκηση καθιστοί ή ξαπλωμένοι, όσο συχνά θέλετε κάθε φορά που νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα.
Τι κάνει: 
Απομακρύνει τις εντάσεις και χαλαρώνει τους μυς των ματιών.
Προσωπικά κάθε φορά που κάνω αυτή την "άσκηση" βλέπω καθαρότερα για κάποιο διάστημα

2. Επικέντρωση
Πώς γίνεται: 
Επικεντρώστε το βλέμμα σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπροστά σας για περίπου ένα λεπτό κάθε φορά. Εναλλακτικά συγκεντρωθείτε σε ένα μόνο αντικείμενο και παρατηρήστε εξονυχιστικά κάθε πλευρά του. Επαναλάβατε την άσκηση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η άσκηση αυτή πρέπει να γίνεται χωρίς ένταση! Μάθετε να είστε χαλαροί και να αναπνέετε κανονικά. Συνήθως έχουμε την τάση να κρατάμε την αναπνοή μας όταν προσπαθούμε να διακρίνουμε κάτι.

Τι κάνει: 
Μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε σωστά τα μάτια.


3. Ηλιοθεραπεία
Πώς γίνεται: 
Καθίστε ή ξαπλώστε έχοντας απέναντί σας τον ήλιο για 5 περίπου λεπτά. Τα μάτια σας πρέπει να είναι κλειστά, ωστόσο μπορούν να κινούνται κάτω από το δέρμα. Φροντίστε να κάνετε την άσκηση πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος δεν είναι καυτός. Τελειώστε την άσκηση με palming για 2 λεπτά.

Τι κάνει: 
Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός κινητοποιεί τα μάτια και ρυθμίζει το νευρικό και ενδοκρινολογικό μας σύστημα.
Ακόμη μια άσκηση που έχει άμεσο αποτέλεσμα καθαρότερης όρασης όταν την εφαρμόζω.



4. Η γιόγκα των ματιών
Πώς γίνεται: 
Κινήστε τα μάτια σας πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά και πάλι στο κέντρο. Μετά λοξά, ψηλά και χαμηλά, αριστερά και δεξιά κάνοντας όλο τον νοητό κύκλο με τη φορά του ρολογιού και αντίθετα και χαλαρώστε.



Τι κάνει: 
Τονώνει τους μυς των ματιών.


5. Ταλαντώσεις και απαλή όραση
Πώς γίνεται: 
Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά και κάντε με το σώμα σας μικρές ταλαντώσεις δεξιά και αριστερά, έχοντας πάντα το βλέμμα σας καρφωμένο στην ευθεία. Συνειδητοποιήστε τα αντικείμενα ή τα πρόσωπα που μπαίνουν κάθε φορά στο οπτικό σας πεδίο.


Τι κάνει: 
Είναι χρήσιμη για να μάθουμε να συνειδητοποιούμε καλύτερα τι βλέπουμε και να μην αναζητούμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο.


Μπροστά στον υπολογιστή
Οι αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή κάνουν την ξεκούραση των ματιών πιο σημαντική από ποτέ. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

Όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή ανοιγοκλείνουμε λιγότερο τα μάτια μας με αποτέλεσμα αυτά να ξερένονται. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όταν τα νιώθουμε να ξερένονται και κάποιες φορές να τα κρατάμε κλειστά για 5 πε΄ριπου δευτερόλεπτα.
Αν μπορείτε, δουλέψτε στον υπολογιστή χωρίς τα γυαλιά σας.
Κάθε τόσο πάρτε το βλέμμα σας από την οθόνη. Κοιτάξτε μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεστε ή έξω από το παράθυρο.
Σταματήστε να εργάζεστε κάθε 40 λεπτά. Σηκωθείτε από τη θέση σας, περπατήστε λίγο και κάντε για λίγα λεπτά την άσκηση palming πριν συνεχίσετε να δουλεύετε.
Όποτε μπορείτε κοιτάξτε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή μπορούν πράγματι να βλάψουν την όρασή σας. -


Στο διάβασμα
Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο Bates συστήνει όταν διαβάζουμε να μη φοράμε γυαλιά. Συγκεκριμένα προτείνει την εξής άσκηση: Βάλτε το βιβλίο ή την εφημερίδα κάθε φορά σε τέτοια απόσταση, ώστε τα γράμματα να διαβάζονται εύκολα. Σταδιακά θα διαπιστώσετε ότι η απόσταση από την οποία μπορείτε να δείτε θα μικρύνει ή θα αυξηθεί, ανάλογα με την πάθηση που έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου