Translate

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Παθήσεις ματιών και προσωπικότητα

Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα καθορίζει και το πως βλέπουμε; Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου "Βελτιώστε την όραση σας" Martin Brofman, και μάλλον έχει δίκιο. 



Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ανάλογα με την πάθηση των ματιών

Μυωπία

Οι μύωπες βλέπουν καλύτερα τα κοντινά αντικείμενα από τα μακρινά. Έτσι, είναι πολύ εστιασμένοι σε αυτά που υπάρχουν στον εαυτό τους και λιγότερο σ' αυτά έξω απ' αυτόν. Η κατεύθυνση της προσοχής στρέφεται προς τα μέσα και όχι προς τον έξω κόσμο. Έτσι οι μύωπες είναι σε υπερβολικό βαθμό προσανατολισμένοι στον εαυτό τους. Οι μύωπες έχουν ανάγκη πολλές φορές από απομόνωση και μπορεί να είναι αποτραβηγμένοι από τον κόσμο γύρω τους.
Στους μύωπες, η σκέψη εστιάζεται προς τα εμπρός με το φόβο ή την αβεβαιότητα να είναι το συναισθηματικό βίωμα αυτής της εστίασης. Αυτή η ενασχόληση με τον μέλλον δεν αφήνει το άτομο να ζει ολοκληρωτικά στο "εδώ και τώρα"

Υπερμετρωπία

Οι πάσχοντες από υπερμετρωπία βλέπουν καλύτερα μακρυά από ότι είναι κοντά τους. Είναι περισσότερο εστιασμένοι σε πράγματα έξω από τον εαυτό τους. Έτσι το άτομο προσανατολίζεται προς τους άλλους και όχι προς τον εαυτό του. Το εσύ είναι σημαντικότερο από το εγώ.
Ενώ ο μύωπας κλείνεται εύκολα στον εαυτό του, ο πάσχων από υπερμετρωπία, δυσκολεύεται να εστιάσει στο εσωτερικό του. Εστιάζεται στη ζωή των άλλων και όχι στη δική του. Δίνει υπερβολική σημασία στο πως φαίνεται στους άλλους και χάνει την ουσία του πραγματικού εαυτού του. 
Στους πάσχοντες από υπερμτρωπία, η σκέψη εστιάζεται στο παρελθόν συχνά με θυμό και με μια προσπάθεια αυτοδικαιολόγησης. αυτή η ενασχόληση με το παρελθόν, δεν αφήνει το άτομο να είναι ολοκληρωτικά παρών στο εδώ και τώρα.

Αστιγματισμός

Οι αστιγματικοί αισθάνονται αβεβαιότητα ως προς τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα τους, ανάλογα αν επηρεάζεται το δεξί, το αριστερό μάτι ή και τα δυο. Το άτομο με αστιγματισμό επιθυμεί ή νιώθει κάτι που είναι πραγματικό γι' αυτόν, αλλά μετά το θεωρεί ανάρμοστο και το αλλάζει. Εστιάζει σε όσα πρέπει να επιθυμεί ή να νιώθει και όχι σε όσα είναι αληθινά γι' αυτόν. Έτσι δεν μπορεί να αντιληφθεί τον πραγματικό εαυτό του. 

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αναφέρθηκαν μπορεί να υπάρχουν και χωρίς τα προβλήματα όρασης, σε εκείνους όμως που έχουν το πρόβλημα όρασης τα αχαρακτηριστικά αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα, όπως υποστηρίζει ο Brofman.
Κάποιες μέθοδοι για τη βελτίωση της όρασης δεν λαμβάνουν υπ' όψη ότι θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στην προσωπικότητα για να επέλθει και βελτίωση στην όραση, γι' αυτό και έχουν περιορισμένα αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου